A magyar kuka szó meglepő módon egy német vállalat nevéből eredeztethető, vázoljuk, hogy pontosan hogyan.
Johann Josef Keller és Jakob Knappich 1898-ban alapítottak egy világítási acetiléngyárat, a Keller und Knappich GmbH-t, melyet az 1920-as évektől leginkább Keller und Knappich Augsburg néven emlegettek. Ennek rövidítése a KUKA, de ennek vajon mi köze van a magyar nyelvben használatos kuka szóhoz?
Nos, ez a német vállalat 1927-ben szabadalmaztatott egy olyan szemétszállító autót, mely nem egyszerűen csak szállította, hanem egyben fel is aprította a belehelyezett hulladékot. A jármű később olyan sikeres lett, hogy Európa-szerte rengeteg állt belőle üzembe, 1966-ra pedig a KUKA piacvezető lett a kommunális járművek szektorában.
Mivel ezeknek a szemeteskocsiknak az oldalán akkoriban nagy betűkkel fel volt tüntetve, hogy „KUKA”, a köznyelv gyorsan KUKA-s autóknak, vagyis kukásautóknak kezdte nevezni őket. A márkanévből tehát köznév vált, és ezzel párhuzamosan az egyszerű szeméttároló edényeket is elkezdték kukaként emlegetni.
A KUKA mind a mai napig egy remekül prosperáló cég, mely évtizedek óta meghatározó szereplője a robotizálási és automatizálási iparnak.

Forrás: HVG

You have Successfully Subscribed!

Lakossági hamu, salak - tájékoztatásTisztelt Ügyfeleink!


Természetes személyek fűtéséből és tüzeléséből származó hamu és salak elszállítását cégünk akkor tudja vállalni, amennyiben az kis mennyiségben, kihűlt állapotban és bezsákolva kerül a kommunális gyűjtőedényben elhelyezésre, melynek egységes szabályait a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zártkörűen Működő Részvénytársaság honlapján elhelyezett központi kommunikáció tartalmazza.

You have Successfully Subscribed!