Szelektív hulladékgyűjtési tájékoztató Dunaharaszti

Tájékoztatás a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésről

Felhívjuk a tisztelt lakosság figyelmét, hogy Dunaharaszti teljes közigazgatási területén, minden páratlan héten a szelektíven gyűjthető hulladéktípusok szállítása az alábbiak szerint történik:
PET, PP, HDPE, TISZTA FÓLIA, FÉM, VEGYES PAPÍR, TETRA PACK és VEGYES ÜVEG.

Az elkülönítetten gyűjtendő hulladéktípusokat kérjük nagy gondossággal szelektálni, mert a nem az előírások szerint gyűjtött hulladékot nem veszik át cégünktől, így azt mi nem tudjuk elszállítani. A nem megfelelően gyűjtött hulladék beszennyezi a már rendesen, frakciónként begyűjtött, tiszta szelektív hulladékokat. Amennyiben ebből kifolyólag valamely ügyfelünknek nem szállítjuk el szelektív hulladékát, annak újra kell válogatnia azt, más esetben a kommunális hulladék jelenleg hatályos árjegyzéke alapján tudjuk elszállítani. A több szelektíven gyűjthető hulladéktípus több figyelmet is kíván, viszont a tájékoztató betartása mellett a kommunális kukák tartalmát csökkenteni tudjuk így óvjuk a környezetet. Tehát kérjük Önöket, hogy az alábbi tájékoztatót nagyon figyelmesen olvassák el és az ott leírtak szerint járjanak el.

Kék edényzet

DOBJUK BELE A KÉK SZÍNŰ EDÉNYZETBE:
– újságpapír
– kartondobozok összehajtva
– tiszta csomagolópapírok
– szórólapok és reklámkiadványok
– papír tojástartó

Sárga edényzet

DOBJUK BELE A SÁRGA SZÍNŰ EDÉNYZETBE:
– Műanyag: ásványvizes, üdítőitalos PET palack (kupakkal, címkével)
– tejes, joghurtos poharak, margarinos dobozok
– háztartásban előforduló tiszta fólia (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák, stb.)
– PP és HDPE jelzésű (a flakon alján jelzett) kozmetikai- és tisztítószeres flakonok (pl.: samponos, habfürdős, mosószeres, öblítő szeres flakonok)
– Fém: alumínium italdobozok (üdítős, sörös),  fém konzervdobozok.
– Tetra Pack (gyümölcsleves, tejes dobozok)

A flakonokat úgy kérjük gyűjteni, hogy a kupakot letekerjük, és a palackot megtapossuk. Ezután helyezzük a sárga színű edényzetbe. Ez azért szükséges, mert így több hulladékot lehet elhelyezni. Érdemes erre különösen figyelni, hiszen a szelektív hulladék gyűjtése a környezetünk védelmét szolgálja, és ezt próbáljuk meg közösen a leghatékonyabban megtenni. A flakonokat a hulladék-gyűjtőbe dobása előtt öblítsük el.

Az üveg gyűjtésére továbbra is zsákokat osztunk (vagy bármilyen átlátszó zsákba ki lehet rakni az üveget). Ezekbe a zsákokba az üveg palackokat helyezheti a lakosság. Sík üvegeket nem pl. ablaküveg!

Ne dobjuk egyik szelektív edényzetbe sem:

– zsíros, ét- vagy motorolajos flakon
– élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyag dobozok, (étel futárok dobozai)
– hungarocell
– élelmiszer maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó papírok, használt egészségügyi papírok (használt papír zsebkendő, szalvéta, pelenka)
– ne legyenek benne kisebb egységek (pl. papír darabkák, cetlik)
– különböző textil darabok
– műanyag evőeszközök, eldobható poharak, eldobható tányérok
– konyhai szerves hulladék (tea filter, lehámozott héjak, gyümölcs- zöldség- bármilyen ételmaradék)
– semmilyen üveget nem szabad beledobni (a feldolgozás során balesetveszélyes)!

You have Successfully Subscribed!